Ayşe Betül Çelik

Prof. Dr. Ayşe Betül Çelik 2002 yılında Binghamton Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi doktorası almıştır. Halen Sabancı Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve çatışma çözümü alanlarında ders vermekte olan Çelik, doktora tezini İstanbul’daki hemşehri ve Kürt dernekleri üzerine yazmıştır. 2009’da American University (A.B.D.) ve 2013’de de University of Sydney’de (Avustralya) ziyaretçi öğretim üyeliği yapmıştır.

Çalışma alanları Kürt sorunu, zorunlu göç, sivil toplum ve barış inşȃası, toplumsal kutuplaşma ve mutabakat, toplumsal cinsiyet ve kültürel uyuşmazlık çözümü yöntemleridir. Akademik çalışmaları, Human Rights Quarterly, Journal of Refugee Studies, Europe-Asia Studies, New Perspectives on Turkey ve Patterns of Prejudice gibi alanında tanınmış birçok dergide ve derleme kitaplarda basılmıştır.

Barış Vakfı kurucu üyesi de olan Prof. Çelik, siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına da danışmanlık yapmıştır. Amerika ve Avrupa’daki üniversite ve kurumlardan dinamik çatışma haritalandırması, sorun çözme çalıştayları, müzakere, diyalog, BMGK 1325, toplumsal cinsiyet ve arabuluculuk sertifikalarına sahip olan Çelik, sivil toplum kuruluşlarına ve özel şirketlere çatışma çözümü, müzakere/arabuluculuk, diyalog ve toplumsal cinsiyet eğitimleri de vermektedir. Akdeniz Kadın Arabulucular Ağı Türkiye temsilcisidir.